ΑΓΙΑΣ ΦΩΤΕΙΝΗΣ 24, ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ: 211 7105550, 6948 096096    ΙΑΤΡΟΣ: 6944 434486info@surgicalcenter.gr


ΣΚΩΛΗΚΟΕΙΔΙΤΙΔΑ

Η σκωληκοειδής απόφυση είναι ένας σωλήνας μήκους 2-20 cm ο οποίος εντοπίζεται στο αρχικό τμήμα του παχέως εντέρου και συγκεκριμένα στο τυφλό. Αν και θεωρείται υπόλειμμα στην εξελικτική πορεία του ανθρώπου, η παρουσία λεμφικού ιστού εντός της φαίνεται πως βοηθά στην άμυνα του εντέρου έναντι βλαπτικών μικροβίων. Η φυσιολογική της εντόπιση είναι οπισθοτυφλική αλλά εντός της περιτοναϊκής κοιλότητας (65%). Σε ποσοστό 30% εντοπίζεται στην πύελο (ενδοπυελική) ενώ στο 2% στον οπισθοπεριτοναϊκό χώρο. Οι πολλαπλές εντοπίσεις της εξηγούν και την ποικιλία συμπτωμάτων με τα οποία μπορεί να εκδηλωθεί η σκωληκοειδίτιδα.
Η οξεία σκωληκοειδίτιδα εκδηλώνεται συνήθως στην 2η και 3η δεκαετία της ζωής του ασθενούς. Οφείλεται σε απόφραξη του αυλού της από κάποιο κοπρόλιθο, λεμφοειδή υπερπλασία ή ξένο σώμα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την υπερβολική ανάπτυξη μικροβίων στο εσωτερικό της, διάταση του αυλού και αύξηση της πίεσης που προκαλεί απόφραξη της λεμφικής αρχικώς και ακολούθως της φλεβικής ροής. Ακολουθεί οίδημα και ισχαιμία με αποτέλεσμα γάγγραινα, διάτρηση και τελική περιτονίτιδα εντοπισμένη ή διάχυτη στην κοιλιά. Όλη αυτή η ακολουθία γεγονότων στο όργανο εκδηλώνεται στον ασθενή με συμπτώματα:
– κοιλιακό άλγος στο επιγάστριο και περιομφαλικά αρχικά που προοδευτικά φέρεται στο ΔΕ κάτω τμήμα της κοιλιάς (ΔΕ λαγόνιος βόθρος)
– ανορεξία, ναυτία, εμέτους, σπανίως διαταραχή κενώσεων (συνήθως διάρροιες)
– πυρετός:38 C
– στην ακρόαση της κοιλιάς οι εντερικοί ήχοι είναι μειωμένοι
– στη φυσική εξέταση διαπιστώνεται αναπηδώσα ευαισθησία στην κοιλιά (+ rebound) και κυρίως στο ΔΕ λαγόνιο βόθρο (σημεία Mc Burney, Rovsing, σημείο θυρεοειδούς)Η διάγνωση στηρίζεται στο λεπτομερές ιστορικό, την κλινική εικόνα του ασθενούς καθώς και σε εργαστηριακά – απεικονιστικά ευρήματα:
– στις αιματολογικές εξετάσεις παρατηρείται αύξηση των λευκών αιμοσφαιρίων στις 12000-18000 με επικράτηση των πολυμορφοπύρηνων κυττάρων (ΠΜΠ) καθώς και άνοδος της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP)
– η γενική ούρων μπορεί να δείξει ερυθρά αιμοσφαίρια αν η απόφυση γειτνιάζει στο ΔΕ ουρητήρα
– ο υπερηχογραφικός έλεγχος μπορεί να αναδείξει πάχυνση της αποφύσεως καθώς και συλλογή υγρού πέριξ αυτής
– η αξονική τομογραφία είναι η εξέταση εκλογής καθώς αναδεικνύει τη διατεταμένη σκωληκοειδή απόφυση (διάμετρο ?5-7mm), περισκωληκοειδική φλεγμονή, ελεύθερο υγρό και απόστημα στην περιοχή.

Απαιτείται προσοχή στην ερμηνεία της κλινικής, εργαστηριακής και απεικονιστικής εικόνας του ασθενούς καθώς υπάρχουν πολλά νοσήματα με ανάλογα συμπτώματα. Στη διαφορική διάγνωση περιλαμβάνονται: γαστρεντερίτιδα, ουρολοίμωξη, διαταραχές των εσωτερικών γεννητικών οργάνων της γυναίκας (εξαρτηματίτιδα, συστροφή ωοθήκης ή κύστης ωοθήκης, ρήξη θυλακίου, έκτοπη κύηση, κακοήθεια ωοθήκης), διάτρηση έλκους, πνευμονία στη βάση του ΔΕ πνεύμονα, κρίση δρεπανοκυτταρικής αναιμίας. Θα πρέπει να αποκλείεται η παρουσία νεοπλάσματος στη σκωληκοειδή απόφυση, γι’ αυτό απαιτείται πάντα ιστολογική εξέταση του παρασκευάσματος που λαμβάνεται στο χειρουργείο καθώς είναι νόσος που απαιτεί περαιτέρω διερεύνηση κι αντιμετώπιση.
Η συντηρητική αντιμετώπιση της οξείας σκωληκοειδίτιδας με χρήση αντιβιοτικών μπορεί να πετύχει σε ποσοστό 95% αλλά υποτροπιάζει στο 35%. Λόγω του υψηλού ποσοστού υποτροπής αλλά κυρίως του μεγάλου κινδύνου ο ασθενής να εμφανίσει σημεία γενικευμένης σήψης που ακολουθεί την περιτονίτιδα, η χειρουργική αντιμετώπιση είναι η πλέον ενδεδειγμένη θεραπεία. Η κλασσική ανοικτή μέθοδος με μια τομή στη ΔΕ κάτω κοιλία (τομή McArthur-McBurney) εφαρμόζεται ακόμα στις ημέρες μας αλλά αντικαθίσταται με ασφάλεια από τη λαπαροσκοπική σκωληκοειδεκτομή. Αυτή πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία μέσω μίας ή τριών οπών 1 cm στο κοιλιακό τοίχωμα σε χρόνο περίπου 30-40 min. Η διάρκεια της νοσηλείας περιορίζεται στις 24 ώρες στις περισσότερες περιπτώσεις, ο ασθενής σιτίζεται την επομένη του χειρουργείου, επανέρχεται ευκολότερα και ταχύτερα στις δραστηριότητές του και την εργασία του, ο πόνος είναι πολύ λιγότερος και το αισθητικό αποτέλεσμα ασφαλώς καλύτερο. Στη μετεγχειρητική περίοδο ο ασθενής λαμβάνει αναλγητικά για 1-2 ημέρες και αντιβιοτική αγωγή για λίγες ημέρες ως προφύλαξη απέναντι σε κάποια φλεγμονή των χειρουργικών τομών ή άλλης λοίμωξης.
SURGICAL CENTER

Το Surgical Center είναι ένα πλήρες εξοπλισμένο κέντρο χειρουργικής στη Νέα Σμύρνη, το οποίο λειτουργεί υπό τη διεύθυνση του Γενικού Χειρουργού Κωνσταντίνου Τσιγκρίτη.

Τελευταίο άρθρο